Ново мобилно предложение, което ще известява пациентите за извършените им медицински дейности,

...
Ново мобилно предложение, което ще известява пациентите за извършените им медицински дейности,
Коментари Харесай

Мобилното приложение за фиктивно лечение: Готово, но не съвсем

Ново мобилно предложение, което ще известява пациентите за осъществените им медицински действия, показа през днешния ден шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев. Още при оповестяването му обаче стана ясно, че в него има съществени дефекти, които го вършат съвсем неработещо - като да вземем за пример сложният достъп до него, неналичието на бутон за изпращане на сигнали при нередности, какъвто е главният му смисъл, и тъй наречените

Въпросното приложение е направено за 15 дни денонощна работа, струвало е под 25 хил.лв. и ще започва от на следващия ден, заяви проф. Салчев. 

То ще съдържа два типа информация - дали има смяна в здравното досие на пациента - да вземем за пример изваден ли му е зъб, правени ли са му проучвания, бил ли е в болница и така нататък, както и дали персоналният му доктор е прекратил практиката си. Във втория случай човек ще получава информация още на идващия ден, откакто дижипито му е прекратило контракта си с касата. В първия обаче - до 30 дни след осъществяване на съответната активност, защото по закон персоналните лекари имат обвързване да регистрират активността си всеки месец. Освен това въпросното уведомление ще е от типа  " Имате смяна в здравното досие ", само че без да се показва каква е тъкмо тя - с цел да разберете каква е смяната, би трябвало да влезете в самото си досие - там ще бъде маркирано ден по ден, час по час какви операции са осъществявани на пациента. Идеята е както хората да бъдат осведомени, по този начин и да реализират действителен надзор върху здравната система, защото сама здравната каса не може да се оправи с тази задача. Т.е. в случай че човек получи уведомление, че е бил в болница, а действително не е бил приет в болница, да алармира за това. В момента обаче в приложението няма бутон " Сигнализирай ", т.е. човек следва да се върне на уеб страницата на касата и оттова да подаде сигнал. 

За да конфигурира въпросното приложение на мобилния си телефон, човек би трябвало да влезе в пациентското си досие на уеб страницата на НЗОК (и оттова да избере опцията за активиране на приложението). З а задачата му е необходим ПИК на Национална агенция за приходите, електронен автограф или Уникален код за достъп, който се получава от РЗОК. Т.е. още на тази стъпка достъпът до него е излишно усложен - всеобщо хората нямат въпросните кодове и подписи и малко на брой ще си създадат труда да вървят да си извадят такива.

Самото активиране на приложението, обяснено от проф. Салчев, също прозвуча доста комплицирано - пациентът следва да подаде мейл, на който да му пратят нотификация какво се случва с досието му. След това приложението може да бъде инсталирано от няколко системи (в взаимозависимост от това дали се борави с Епъл или Андроид). След като то е конфигурирано, от менюто се стартира известието за приемане на информация. Необходимо е човек да даде ЕГН-то и мейла си към телефона, на който ще бъде уведомяване. До няколко минути той ще получава код от системата, който след като въведе, задейства приложението и по този начин може да се получават нотификации на въпросния телефон. Подробни, писмени инструкции по какъв начин тъкмо да се смъкна и задейства приложението, ще има на уеб страницата на НЗОК по-късно през днешния ден, обеша проф. Салчев, по думите на който то към този момент може да се смъкна от ап-стора. 

" Хубаво е, това е стъпка в вярната посока е. Незнам какъв брой време сте го правили, само че едвам последният месец се раздвижиха нещата ", взе думата здравният министър Стойчо Кацаров, който уточни, че приложението е извънредно значимо поради " всеобщия спорт - отчитане за неизвършена активност ", засягащ доста лечебни заведения и костващ милиони на опазването на здравето. " Това е добра, само че плаха стъпка. За да е дейно, трява да може в момента на регистрирането на активността, пациентът да получава информация за нея. Не след 1 месец, а незабавно. Трябва и да мога да пратя сигнал от самото приложение, това би направило контролът по-ефективен ", уточни той. Кацаров предложи на касата да намерения заедно с разработчиците как да създадат приложението доста по-достъпно, защото едвам 10-20 хиляди индивида са си взели неповторим код за достъп от РЗОК. " Моля ви се, намерете метод хората да имат по-лесен метод да се записват. Сигурен съм, че трябва да може, както си стоиш вкъщи, с няколко интервенции да сигнализираш, другояче няма да прави работа ", прикани той, припомняйки по какъв начин бе открито решение за свалянето на имунизационните документи освен посредством е-подпис.

Шефът на НЗОК разяснява, че по приложението занапред ще има последващи стъпки. " Сега нормативната база е такава - аптеките се регистрират на 15 дни, лекарите на 30 дни. Имаме подготвеност, откакто договорим с лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз нови параметри на Националния рамков контракт, да прибавим идващите функционалности. Нужно е всички по веригата да са на онлайн режим работа ", съобщи той, без обаче да стане ясно по кое време тъкмо ще стане това.

" Болниците дават всекидневен електронен отчет, тази информация е налична, за какво пациентът да не може да види в приложението и каква е конкретата смяна в досието му. Слагането на бутон за подаване на сигнали няма връзка с това дали се регистрира един път месечно. За това не се изискват промени в НРД ", продължи да задава въпроси здравният министър. След сериозните журналистически въпроси към шефа на касата обаче той посмекчи тона и акцентира, че " огромната крачка към този момент е направена ", а другото са елементи, които ще се доработват. 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР